6 nejčastějších chyb při výběru a montáži LED pásků

Richard Marvan poslední úprava 24. května, 2022

Uvažujete o LED osvětlení pomocí LED pásku a stojíte před rozhodnutím kde LED pásek koupit a na co si dát při výběru pozor? V samostatném článku Jak vybírat LED pásek jsme probrali jednotlivé typy LED pásků pro konkrétní účely použití. Nyní se podíváme na časté chyby, které vyplývají z malé informovanosti kupujících.

Soupis následujících chyb zákazníků při nákupu LED pásků je můj subjektivní pohled, který je značně (v dobrém slova smyslu) poznamenaný dlouholetými zkušenostmi s prací v oboru a přímým kontaktem se zákazníky.

Posedlost RGB pásky

Nepřehánějte to s barevnými LED

Ačkoliv jsem sám proti sobě, snažím se v některých případech zákazníkovi rozmluvit přehnané použití barevných LED pásků v obývacím pokoji. Rozumím počátečnímu nadšení z možností všelijak měnit s pomocí RGB ovladačů barvy a vytvářet v obývacím pokoji barevné kreace. Buďme však soudní. V moderním interiéru obývacího pokoje hraničí barevné RGB osvětlení s kýčem a poslouží snad jen k chvilkovému ohromení návštěvy.

chyby-LED-pasky-RGB

Pokud jste hračičkové a bez barviček se zkrátka neobejdete :-), použijte LED pásek, který kombinuje čipy RGB a bílé. Budete pak moci volit mezi plnohodnotným svícením bílým světlem nebo se občas potěšit barevným nádechem.

Používání studené bílé

Zapomeňte na ledově bílé světlo

Mnozí zákazníci hovoří o jakémsi "žlutém" světle, které nechtějí a zarytě požadují studené světlo. Obhajují to tím, že studené světlo víc svítí, je hezčí, rozjasní interiér. Studené světlo skutečně dává o pár lumenů více, nicméně o příjemném pocitu při pobytu v místnosti se studeným světlem se rozhodně hovořit nedá a jeho použití v obytné místnosti je nevhodné. Bez výhrady tedy doporučuji v obytných místnostech teplé světlo 2700-3200K a v koupelně neutrální odstín neutrální bílé 4000K.

chyby-LED-pasky-studena

V pracovním prostoru kde se pohybujete delší čas v průběhu dne, a světlo při práci je pro vás důležité, doporučuji osobně 4000K, maximálně 5000K.

Lepení LED pásků bez použití ALU profilů

Není LED pásku bez ALU profilu

Nevím zda to pramení z neznalosti nebo z potřeby ušetřit, ale řada instalací LED pásku končí prostým nalepením na původní podklad. Například do kuchyně zákazník požaduje LED pásek s krytím IP65, který následně nalepí zespodu na horní skříňky kuchyňské linky. To je špatně. Pokud použijete ALU profil, postačí LED pásek bez krytí. Celá instalace bude navíc působit v ALU profilu lépe a LED pásek bude také chráněný proti mechanickému poškození. Argument úspory investice do profilu je zcestný. Neméně důležitou funkcí profilu je také odvod tepla z LED pásku.

chyby-LED-pasky-profily

Do nabídky jsme zahrnuli i levnější typy profilů označené ikonou VÝHODNÁ KOUPĚ.

Oslňující světlo

Oslnit návštěvu můžete i jinak než vaší chybnou instalací LED pásku. 

Špatné umístění světelného zdroje nebo dokonce jeho přímé nasměrování k pozorovateli nečiní z LED osvětlení žádný příjemný zážitek. Přesto často vídám fotografie z realizací, kdy je pásek přímo viditelný včetně nežádoucích světelných bodů, které jsou důsledkem nevhodné volby typu pásku, případně nevhodného umístění. Míra oslnění je v případě LED osvětlení obecně docela přehlíženým faktorem. Není příjemné být při pohledu místností periferně oslňován špatně zvoleným či špatně směrovaným světelným zdrojem.

chyby-LED-pasky-oslneni

Příjemné ambientní osvětlení docílíte s umístěním světelného zdroje do ALU profilu anebo s částečným zacloněním plochy ze které světlo z LED pásku vyzařuje.

Nekvalitní montáž

Buďte pečliví a myslete v kontextu celého prostoru.

Pokud se chystáte realizovat montáž LED pásku svépomocí, nepropojujte LED pásky konektory, nýbrž spoje pájejte cínovou pájkou. Již několikrát se mi stalo, že mě zákazník přizval na opravu instalace LED pásku, který slabě svítil. Příčinou však byl slabý kontakt v konektorovém spoji u LED pásku. Při volbě napájecího trafa nezapomeňte na ponechání obecně doporučované rezervy 10-15% výkonu. Vybírejte kvalitní značkový napájecí zdroj, který vám zajistí dlouhodobý bezchybný chod a nebude zdrojem rušení pro jiné citlivé přístroje.

chyby-LED-pasky-pajeni

Pokud si nejste jistí v úkonech při montáži, přenechte celou realizaci na montážní firmě. Pamatujte, že zapojení by měla vždy provádět osoba k tomuto úkonu způsobilá.

Výběr LED pásku pouze podle ceny

Cena bohužel nekoresponduje s kvalitou, vybírejte pečlivě kde nakoupíte.

V očích mnoha zákazníků jsou všechny LED pásky na trhu stejné a stačí tedy jen najít nejlevnější nabídku. Samozřejmě záleží na účelu použití, ale raději se vyhněte levným sadám v líbivém obalu. Většinou jde o RGB pásky s malým množstvím LED na délku pásku. Součástí bývá adaptér do zásuvky a vše je připraveno s konektory na bezpracné a rychlé zapojení. Viděl jsem kombinací těchto sad vytvořené ambientní osvětlení podél stropu obývacího pokoje či osvětlení v kuchyni a nakonec jsem zákazníka přesvědčil o zcela jiné koncepci zapojení, napájení a jiném - vhodnější typu LED pásku.