21 nejlepších nápadů pro využití LED pásků v ložnici

Richard Marvan poslední úprava 14. června, 2023

Není nad to docílit v ložnici příjemné a útulné atmosféry. Pojďme se podívat na to jakými způsoby dodat vaší ložnici jedinečný nádech pomocí LED pásků. LED pásky jsou cenově dostupné a jejich instalace není zase tak složitá, jak se na první pohled může zdát.

led-osvetleni-led-pasky-loznice

LED pásky jsou ideálními světelnými zdroji, které mohou dodat interiéru barvu, vytvořit relaxační atmosféru nebo celkově vylepšit estetiku ložnice. Existuje nepřeberné množství způsobů jak toho docílit právě pomocí LED pásků. V ložnici lze LED pásky použít jako přímý zdroj osvětlení, ale také jako nepřímé ambientní osvětlení stropu. Vaší fantazii se meze nekladou. Dekroativní osvětlení pomocí LED pásků dokáže výrazně změnit každou místnost, od jemných akcentů až po výrazné prvky.

Pokud jste tedy připraveni posunout vaši ložnici na vyšší úroveň, připoutejte se a připravte se na 35 tipů a nápadů jak LED pásky využít pro vytvoření vaší oázy klidu a pohodlí.

Nápady na stropní osvětlení

Stropní osvětlení má zásadní význam pro celkový vzhled a atmosféru prostoru. Světlo prostor rozjasňuje a navozuje atmosféru prostředí. Níže je uvedeno několik konceptů stropního osvětlení, které vás mohou inspirovat.

1. Nepřímé LED osvětlení

Chcete-li v ložnici vytvořit nepřímé osvětlení, můžete LED pásky umístit podél okrajů stropu do hliníkového profilu pro LED pásky nebo je umístit na stěny a docílit tak jemného světelného efektu. LED pásky jsou k dispozici v různých odstínech bílé, včetně plnobarevných RGB pásků a lze je ovládat pomocí dálkového ovladače nebo softwaru v chytrém telefonu. Ovladače LED pásků vám umožní přizpůsobit atmosféru prostoru tak, aby odpovídala vaší náladě nebo události. Zajímavou novinkou je možnost použít COB LED pásky, které poskytují ještě dokonalejší lineární osvětlení i bez přídavného difuzního profilu, který bývá ve většině případů nezbytný.

2. LED osvětlení na římse

Velmi podobným řešením je další způsob nepřímého osvětlení, který však vyžaduje určitou stavební přípravu a tím je osvětlení na římse. Takto skryté osvětlení vytváří velmi měkké a příjemné světlo. Ve spojení s CCT LED pásky, které umožňují navolit si teplotu barvy dle nálady je takové řešení celkově velmi uživatelsky příjemné a designově naprosto dokonalé. Římsa sama o sobě i bez osvětlení může vkusně pozvednout vizuální dojem z místnosti. Spolu s LED osvětlením prostřednictvím LED pásku umístěného na římse tvoří dokonalý celek.

3. LED hvězdné nebe

LED osvětlení evokující noční oblohu plnou hvězd je výrazný designový typ stropního osvětlení. Efektu hvězdné oblohy lze dosáhnout kombinací LED pásků, LED modulů nebo panelu s optickými vlákny. Výhodou použití LED modulů je také možnost rozmístit světelné body tak, aby přímo imitovaly skutečné souhvězdí. Další možností je pečlivé, náhodné, rozmístění LED modulů tak, aby bylo dosaženo efektu zářivé noční oblohy po celém stropě. Jak vidíte na přiložené fotografii, může výsledek vypadat fantasticky.

Nápady na nástěnné osvětlení

Osvětlení umístěné na zeď v místnosti je skvělým způsobem, jak nejen osvětlit prostor, ale také prostoru dodat osobitý styl a eleganci.

4. Zvýrazňující nástěnné osvětlení

Akcentové zvýraznění určité části plochy zdi je zajímavým způsobem jak upozornit na určitou část stěny. Může se jednat o nasvětlení strukturovaného povrchu zdi, dřeveného lamelového obkladu nebo uměleckého předmětu. Světelný zdroj lze směrovat pod úhlem nebo umístit do určité vzdálenosti tak, aby světlo vytvořilo požadovaný vizuální efekt.

LED pásky jsou vhodnou formou pro vytvoření akcentového osvětlení stěn. Jejich univerzálnost a různé formy provedení nabízí širokou škálu využití od jemných prvků osvětlení po výrazné zdůraznění nasvětlovaného předmětu. Vhodným umístěním LED pásku za čelo postele nebo podél stěny dodá prostoru potřebnou atmosféru.

5. LED páskové osvětlení pro čtení

Instalací LED pásků v místě kde rádi relaxujete nebo si čtete oblíbenou knihu můžete docílit velmi příjemného prostředí pro pohodlné a klidné čtení. Nepřímé světlo vám poskytne rovnoměrný a jasný zdroj světla což se kladně projevuje na menší únavě očí a snazším soustředění pro práci.

Velmi dekorativně také působí umístění LED pásků v poličkách s knihami, což působí velmi příjemně a útulně. Nejen že decentním světlem nasvítíte své oblíbené tituly, ale také dodáte prostoru jistou dávku elegance. Pro čtení je také praktické opatřit LED páskem horní hranu postele. Nezapomeňte, že s takovým prvkem je dobré počítat již při výběru postele či při zadávání požadavků truhláři. Osvětlení můžete také rozdělit na polovinu tak, aby se každá část rozsvěcela nezávisle na druhé což jistě ocení i spící společník na sousedním lůžku.

6. LED osvětlení s barevnými přechody

Gradientní osvětlení je tvořeno jemnými a barevnými přechody. Někdy bývá tvořeno kombinací z více světelných zdrojů. Lze docílit celého spektra zajímavých barev od jemně barevné přechodové záře až po velkolepou barevnou show. Pro tento typ osvětlení se skvěle hodí barevné RGB LED pásky nebo digitálně adresovatelné LED pásky. Dynamické LED pásky lze naprogramovat tak, aby se v časových krocích plynule měnil barevný odstín.

Flexibilita LED pásků umožňuje umístění kolem obvodu stěn nebo za čelem postele. Při výběru barevného schématu je vhodné volit uklidňující odstíny podporující pohodu a usnadňující relaxaci. Lze si také pohrát s teplejšími odstíny bílé až ke žluté a oranžové a vytvořit tak příjemnou a útulnou atmosféru.

7. Podsvícené čelo postele

Existuje řada způsobů jak docílit v ložnici velmi příjemného osvětlení. Jedním z nich je umístění LED pásku podél horního okraje postele. Rozptýlené světlo dopadající na zeď za postelí zvýrazní obrysy postele a jemně dokreslí interiér. Pomocí stmívače LED pásků lze ovládat intenzitu osvětlení.

V tomto případě je potřeba barevné podsvícení volit s rozvahou. Studené bílé světlo může působit moderně, ale není vhodné pro navození pohody a potřebného klidu pro čas před spánkem. Vhodným protipólem je teplé bílé světlo, ktré vytvoří pohodovou a relaxační atmosféru. CCT LED pásky umožňují měnit teplotu bílého odstínu osvětlení a proto jsou vhodnou volbou pro nasazení v domácnosti. Pomocí vhodného CCT stmívače je poté možné ovládat intenzitu a odstín.

8. LED osvětlení police

Police nebo sestavy skříněk se často umisťují v délce čela postele. Kromě toho, že poskytují prostor pro ozdobné předměty nebo knížky, slouží také k držení svítidel či různorodých osvětlovacích prvků. Osvětlení police nad postelí nabízí hned několik možností instalace. Do polic mohou být zapuštěná malá bodová svítidla. Velmi populární jsou v této kategorii LED pásky. Někdo prefereuje malá stolní svítidla, která lze na polici také umístit. Výhodou LED pásků je jejich jedinečný světelný efekt linie. Velmi rychle si oblibu získaly COB LED pásky jako zdroj osvětlení pro chvilky strávené v posteli s knihou. COB LED pásky poskytují naprosto lineární osvětlení bez světelných bodů i v případě přímého pohledu na LED pásek.

9. LED páskové osvětlení integrované v nábytku

S využitím speciálních hliníkových profilů pro LED pásky lze docílit dokonalého designu. S takovým osvětlením je však dobré počítat již při návrhu interiéru. Ve spojení s dalšími způsoby nasazení LED pásků pak získává obytný prostor velmi osobitý styl. Nezatracujte takovou možnost kvůli obavám z vysokých nákladů na pořízení. Inspirujte se v časopisech o moderním bydlení a jděte si za svým snem.

10. LED pásky ve skříni

Jednou z hlavních výhod LED pásků je, že jsou ohýbatelné a lze je zakrátit tak, aby přesně odpovídaly délce vašeho šatníku. Díky tomu si můžete upravit osvětlení na míru podle svých preferencí. Správným výběrem a montáží LED pásku docílíte dokonalého osvětlení vašeho šatníku. Výhodou použití LED pásků je dlouhá životnost a vysoká energetická účinnost. Ve skříni lze také plně využít výhody optického čidla, které při otevření skříně automaticky rozsvítí LED pásek. Využití zde také najde hliníkový profil pro LED pásky, který slouží jako šatní tyč na zavěšení oblečení.

LED pásky různě výkonné jsou k dispozici v odstínech bílé, barevné RGB, CCT umožňující měnit odstín bílé. Můžete si tedy vybrat přesně takový LED pásek, který se bude svými vlastnostmi dobře hodit k designu vaší šatny nebo nábytku. Studené bílé světlo může skvěle vystihnout moderní minimalistický nábytek. Na druhé straně teple bílé světlo zvýrazní dřevěné akceny a navodí pocit útulného prostoru.

11. Stropní osvětlení

12. LED osvětlení polic

Osvětlení pomocí LED pásků je v případě polic v šatníku nejen velmi praktické, ale zároveň velmi efektní. Upomínkové předměty, dekorativní předměty, vše můžete vidět mnohem jasněji a zvýraznit pomocí LED osvětlení police. Pro osvěltení polic jsou LED pásky ideální volbou neboť je lze na délku upravit přesně podle polic. V případě nasvícení otevřených polic s dekoračními předměty je vhodné celé osvětlení doplnit o možnost stmívání prostřednictvím dálkového ovladače LED pásků. Poté lze intenzitu osvětlení libovolně měnit podle momentální nálady nebo vkusu.

13. Osvětlení zrcadla LED páskem

Zrcadlo lze po obvodu nasvítit jak z čelní strany, tak podsvítit ze zadní strany. Pozor však v případě čelního osvětlení na přílišnou míru oslnění. Díky přímému LED osvětlení může být péče o pleť nebo nanášení make-upu pohodlnější díky rovnoměrnému osvětlení celého obličeje. Proti velké míře oslnění lze použít hliníkové profily s difuzními kryty. Instalace LED pásků za zrcadlo vytváří jemnou světelnou konturu kolem zrcadla a působí velmi efektně.

Při výběru LED pásku pro koupelnové zrcadlo by měly být zvoleny odstíny teplé nebo jemně bílé s vyšším CRI neboť budou vydávat přirozenější tón pleti. Je dobré se vyhnout LED páskům studené bílé, které mohou způsobit odlišné podání barev. Určitě je dobré celou sestavu doplnit stmívačem a zvolit si odpovídající intenzitu osvětlení podle osobních preferencí.

14. Osvětlení skříňky s umyvadlem

Osvětlení kosmetického stolu nebo skříňky pod umyvadlem lze realizovat pomocí LED pásku umístěného do hliníkového profilu s difuzorem na spodním okraji nábytku. Výsledné světlo vytváří jemnou a rovnoměrnou konturu kolem skříňky. Osvětlení lze realizovat s pomocí zapuštěných profilů - je potřeba řešit již při výrobě nábytku. Anebo dodatečně pomocí přisazených alu LED profilů pro LED pásky. V obou případech lze dosáhnout ideálního minimalistického vzhledu.

15. LED osvětlení šuplíků

Osvětlení vnitřku zásuvek pomocí LED pásků je velmi praktické. Usnadní vám nalezení toho co hledáte a současně přidá stylový doplněk do vašeho interiéru. LED pásek umístěný pod horním okrajem šuplíku poskytuje rovnoměrné osvětlení obsahu zásuvky. Velmi účelná je realizace takového osvětlení pro kosmetické skříňky, které obsahují různé druhy očních stínů, rtěnek apod.. Přímé osvětlení obsahu zásuvky usnadní hledání a vhodný výběr. Osvětlení můžete také sladit do úrovně jasu a odstínu s okolním interiérem čímž vytvoříte ideální spojení praktičnosti a desginu.

Nápady na osvětlení stolu

K dispozici je celá řada způsobů jak pomocí LED pásků zvýšit produktivitu nebo pohodu u stolu.

16. Osvětlení pod závěsnými skříňkami a policemi

Police a skříňky nad pracovním stolem lze využít nejen pro ukládání předmětů, ale také jako vhodnou plochu pro umístění LED pásku. Právě LED pásky jsou díky své flexibilitě a snadné instalaci oblíbené pro podobné využití. Jako vhodné se nabízí doplnění sestavy o stmívač nebo také volba použití CCT LED pásků, které umožňují uživatelského nastavení odstínů bílé od teplého nádechu až po studené světlo. Jemné světlo může zmírnit unavené oči a poskytnout přirozenější prostředí pro práci.

17. Osvětlení nad pracovním stolem

Pro toho kdo tráví u pracovního stolu spoustu času při práci s počítačem jsou LED pásky skvělou alternativou nepřímého osvětlení, díky kterému vypadá pracoviště velmi atraktivně a současně napomáhá ke snížení únavy očí. Barevné RGB LED pásky zde najdou uplatnění v celém svém rozsahu. Spolu s odpovídajícím ovladačem si můžete vždy navolit příjemné osvětlení, které vám při práci bude nejvíce vyhovovat.

18. Podsvícení prvků kolem stolu

LED pásky lze využít ke zvýraznění prvků vašeho stolu. Počítačový monitor, soundbar, kontura kolem stolu. Ve všech případech se hodí využít všech výhod LED pásků. Pokud jste příznivcem hraní počítačových her jsou nejlepší volbou barevné RGB LED pásky, které posunou váš herní koutek na další úroveň a dodají místu patřičnou atmosféru herny.

Nápady na podlahové osvětlení

Osvětlení podlahy může být vynkajícím způsobem, jak dodat atmosféru, styl a funkčnost jakékoli místnosti ve vašem domě.

19. LED osvětlení pod postelí

LED pásky, nebo malé bodové poziční světlo, jsou způsoby jakými lze docílit nepřímého osvětlení pod postelí. Světelný zdroj je obvykle umístěn podél spodní části rámu postele, nebo v prostoru roštu pod postelí. Výsledný světelný efekt vytváří na podlaze měkkou a útulnou záři, která evokuje vznášení postele v prostoru.

Právě LED pásky jsou pro použití nejlepší možností, protože je lze zakrátit tak, aby odpovídaly rozměrům postele. Nepřeberné množství odstínů a světelného výkonu vám umožní vybrat si přesně ten druh LED pásku, který se hodí k vašemu interiéru. Kromě klasické bílé můžete také experimentovat barevnými RGB LED pásky.

20. Osvětlení podél obvodu podlahy

Konturu místnosti lze zvýraznit pomocí LED pásků umístěných podél obvodu podlahy. Některá řešení vyžadují stavební přípravu již ve fázi výstavby. Jiná řešení lze instalovat s pomocí soklových lišt nebo hliníkových profilů pro LED pásky kdykoliv. Světlo lze směrovat tak, aby se odráželo od podlahy, anebo opačně na zeď. Rozptýlené světlo vytváří jemný efekt a vyvolává dojem většího prostoru.

21. Osvětlení schodiště

Máte v ložnici schodiště? Pak by vás jistě mělo zaujmout jak atraktivně lze osvětlit schodiště za pomoci LED pásků. LED pásek lze umístit do opěrného madla nebo pro výraznější efekt lze také LED páskem podsvítit každou schodnici. Na výběr je celá škála typů LED pásků ze kterých si můžete zvolit podle svítivosti, barevného tónu, hustoty LED čipů apod. Teplé tóny jsou velmi příjemné pro dřevěné schodiště. Studenější odstíny pak podtrhnou moderní industriální interiér.