Jak rozmístit LED bodovky v kuchyni s ostrůvkem

Richard Marvan poslední úprava 17. ledna, 2024

Prostor v kuchyni je víc než jakýkoliv jiný v domácnosti závislý na kvalitním osvětlení. Již ve fázi projektování stavby je vhodné na to pamatovat a kuchyň koncipovat tak, aby měla dostatek přirozeného světla. Součástí kvalitního projektu by měl být také návrh rozmístění osvětlení. Na to mnoho stavebníků zapomíná a kvůli absenci kabelových rozvodů pak někdy není možné zrealizovat optimální osvětlení s ohledem na účelnost nebo design.

V tomto článku si ukážeme rozmístění LED bodového osvětlení v kuchyni s ostrůvkem. Půdorys volného prostoru (bez kuchyňské linky) je přibližně 3 x 4 metry. Ve středu plochy se nachází kuchyňský ostrůvek. Představa byla umístit do prostoru bodové osvětlení tak, aby byl celý prostor rovnoměrně osvětlen a osoba u ostrůvku si nestínila na pracovní plochu ostrůvku.

Jako ideální se nabízelo použít moderní přisazená 10W bodová svítidla se světelným tokem 900lm, chromatičností 3000K (teplé bílé světlo), CRI Ra>90 a udávaným úhlem svitu 60°. Tyto LED bodovky jsou velmi hezky řemeslně zpracované a snadno se montují. Napájecí zdroj je integrovaný ve svítidle a není nutné do sádrokartonového stropu vytvářet otvor pro umístění externího napájecího zdroje. Bonusem těchto LED bodovek je možnost stmívání nástěnným vypínačem (ovladačem). K dispozici jsou bodovky ve dvojím provedení - černé LED bodovky a bílé LED bodovky.

rozmisteni-led-bodovky-kuchyne-s-ostruvkem

Samotné rozmístění bodovek bylo zvoleno tak, aby jedna řada (3 bodovky) byla přibližně nad středem průchozího prostoru mezi ostrůvkem a kuchyňskou linkou. Druhá, souběžná řada bodovek, je umístěna přibližně nad vnějším okrajem ostrůvku. Toto rozmístění zajišťuje rovnoměrné osvětlení celého prostoru a zároveň osvětluje pracovní plochu ostrůvku tak, aby nedocházelo ke stínění.

Pracovní plocha kuchyňské linky je osvětlena nezávisle pomocí LED pásku 2216 240LED/m 19.2W/m 12V teplá bílá 3000K, který pro tyto účely vřele doporučuji. Osvětlení kuchyně je tedy rozděleno na dva okruhy a je ovládáno jedním nástěnným vypínačem se dvěma klapkami. Jednou klapkou se ovládá LED pásek na kuchyňské lince, druhou klapkou se ovládají LED bodovky. Pod ovládací klapkou pro LED bodovky je umístěn stmívač, který podle délky stisku tlumí anebo naopak zvyšuje jas LED bodovek. Rozmístění LED bodovek a způsob ovládání osvětlení v kuchyni se velmi osvědčil.