Rozdíl mezi RGB LED pásky a barevně digitálními (pixel) LED pásky

Richard Marvan poslední úprava 2. listopadu, 2022

Trh s LED pásky roste extrémně rychlým tempem. Stále se objevují nové a zajímavé produkty neboť mnoho zákazníků má specifické potřeby a hledá konkrétní řešení. Při barevném osvětlování pomocí LED pásků tak můžete obvykle narazit na slovní spojení "digitální smart LED pásky" nebo "RGB LED pásky". Je potřeba vědět, že navzdory určité podobnosti jsou mezi těmito dvěma typy LED pásků velké rozdíly.

Hlavní rozdíl mezi digitálními smart LED pásky a RGB LED pásky je celkem jednoduchý. Všechny digitální LED pásky jsou vybaveny speciálními mikročipy, které po sběrnici přijímají data a díky tomu samostatně ovládají jednu nebo několik LED diod nezávisle. To u běžných RGB pásků není možné neboť běžný RGB pásek svítí v daný moment stejnou barvou. Barvy sice lze měnit a různě prolínat, ale celý LED pásek bude ve stejný okamžik svítit vždy stejnou barvou.RGB-led-pasek-vs-digital-pixel

Ovládání běžných RGB LED pásků

Běžné RGB pásky můžete ovládat jednoduchým RGB ovladačem LED pásků. Nejjednodušší z těchto ovladačů mají klasicky tři stmívatelné kanály: R (červený), G (zelený) a B (modrý). Toto je nezbytné, pokud chcete zajistit úpravu jasu vyzařovaných barev a tím docílit výsledného světelného zabarvení. Pro používání klasického RGB LED pásku tedy postačí pouze zapojení vodičů "R" "G" "B" a "+" k ovladači, viz názorné schéma. 

led-ovladac-rgb-zapojeni

Ovládání digitálních RGB LED pásků

K ovládání "chytrých" (digitálních) LED pásků budete muset použít digitální LED ovladač. Obecně existuje několik typů digitálních LED ovladačů se specifickým účelem použití. Lze je rozdělit na off-line, on-line, hudební, programovatelné a dálkové ovladače.

ovladace-pro-digitalni-led-pasky

Hlavní smyslem digitálních LED pásků, resp. digitálního ovladače, je možnost ovládat každý pixel (každou LED) individuálně bez vlivu na ostatní LED pixely. Ovládací program může být uchováván "off-line" (nejčastěji prostřednictvím SD karty) nebo on-line, kdy je přenášen skrz ethernet. K tvorbě programů lze použít volně stažitelné programy LedEdit a LedBuild.

Zapojení digitálního ovladače LED pásků

Digitální ovladače disponují IC sběrnicí DATA (značeno DAT) pro LED pásky WS2811, WS2812B, SK6812, případně také sběrnicí "hodiny" (značeno CLK) pro LED pásky s čipy WS2801. Tyto digitální sběrnice se používají k přenosu informací pro každou jednotlivou LED obsaženou na pásku. Digitální LED ovladače tedy čtou informace z (například z SD karty) a posílají je přes sběrnici do digitálního (smart) LED pásku, který následně spíná dané LED čipy podle obsahu programu, který uživatel předem nadefinoval.

led-ovladac-digital-zapojeni(3)

Některé jednodušší digitální ovladače nemají integrovaný slot pro SD kartu. Typickým příkladem třeba oblíbený bluetooth ovladač digitálních LED pásků SP105E. Tyto a jiné podobné ovladače pak čerpají data z předdefinovaných programů (módů) uložených napevno v ovladači. Obvykle je těchto programů v ovladači uložena velká spousta a obsahují veškeré barevně a pohybově myslitelné variace. Zapojení není nijak komplikované a zvládne jej i běžný uživatel.