Jak si vybrat LED panel který po čase nezažloutne

Richard Marvan poslední úprava 16. března, 2023

LED panely jsou aktuálně napříč trhem nejoblíbenějším a nejvhodnějším typem LED svítidla nejen pro společenské místnosti typu kanceláře, učeben, ale lze je uplatnit také v domácí dílně nebo garáži či na jiném pracovišti. LED panely jsou oblíbené díky snadné instalaci, vynikajícímu světelnému efektu, úspoře ve spotřebě energie a v neposlední řadě stylovému designu. Nejvíce rozšířené jsou čtvercové a obdélníkové stropní LED panely. Mnoho spotřebitelů však může narazit na málo známý fenomén zežloutnutí, který se u LED panelů začíná projevovat jeden až dva roky po zakoupení. S postupem času se efekt zvětšuje. Jak to, že k něčemu takovému dojde? A jak vybrat LED panel, který nezežloutne?

Podívejte se semnou na důvod žloutnutí

V obecné rovině mnoho výrobců LED panelů používá podobné LED světelné zdroje, podobné technicko-výrobní provedení, ale hlavní rozdílový materiál - LGP (z anglického výrazu Light Guide Plate), tedy naprosto klíčovou součást LED panelu s velmi významným vlivem na světelný výkon, používají výrobci dva rozdílné typy. Rozdílné kvalitou, odolností proti zežloutnutí a také cenou.

Levnější typ LGP - PS (polystyren)

Nejběžnějším materiálem, který mnoho dodavatelů používá k výrobě rozptylové vrstvy LGP je polystyren (zkráceně PS). Je to levná varianta pro LED panely. PS se snadno vyrábí, obrábí, vyniká svojí optickou propustností a izolačními vlastnostmi. Jeho největší nevýhodou je však to, že vlivem času a okolního prostředí zežloutne a křehne. Vliv na rychlost zažloutnutí má také kvalita použitého PS. Svým způsobem je to velká neznámá. Některé stropní LED panely žloutnou téměř před očima, některé až po letech. Ale uznejte. Od LED panelu očekáváte životnost daleko převyšující 5 let. Proč tedy utrácet peníze za méně kvalitní výrobek a riskovat nutnost výměny LED panelů?

PS-polystyrene-LED-sheet1

Kvalitnější typ LGP - PMMA (Polymethylmetakrylát)

PMMA má stejně jako PS vysokou propustnost světla, což je ideální pro světelné LED panely. Kromě toho má také vysokou tepelnou odolnost a co je hlavní - odolává UV záření, takže PMMA plasty nikdy nezežloutnou. Při zpracování je PMMA finančně nákladnější a to se poté přenáší do výsledné ceny LED panelu. Přesto je však s ohledem na odolnost proti zežloutnutí varianta PMMA lepší volbou.

PMMA-ktere-nezloutne1

Buďte pozorní při výběru dodavatele vašeho LED osvětlení. Nespoléhejte se příliš na podezřele levné nabídky. Kromě druhořadého materiálu bývají častým neduhem rychle se kazící napájecí zdroje, které navíc často neplní normy elektrické kompatibility a svým provozem ruší okolní zařízení. Není nic horšího než při poslechu oblíbené rozhlasové stanice poslouchat v pozadí zvuk šumícího předřadníku, který je způsoben nekvalitním odrušením. Dalším znakem levných stropních LED panelů je jejich chatrnější konstrukce. Levné panely jsou vyrobeny z lehčího materiálu, který má tendenci se různě prohýbat, nemá stálý tvar. Subtilní profily hůře odvádí teplo z LED čipů což se dále projevuje na rychlejší degradaci svítivosti.