LED pásek pro osvětlení kuchyňské linky

V dnešní době patří LED pásky za hojně využívaný zdroj osvětlení. Spousta lidí však řeší nákup bezhlavě formou nějaké akční cenově zvýhodněné sady 2 + (1 zdarma) nebo zcela bez předchozí úvahy o parametrech a účelu využití, nakoupí svépomocí komponenty dle ceny na e-shopu a následně nechá zapojit elektrikářem. Často materiál neodpovídá ideálně svému účelu použití, elektrikář se zříká záruky a nadává na zpracování. Pojďme tomu předejít a vybrat vhodný LED pásek do kuchyně.

kuchyne-osvetleni-led-paskem

Spousta lidí se často nechá zcela unést a nasvětluje s jakousi vidinou luxusu kde co, ideálně v měnících barvách. Zbytečně narůstá spotřeba elektrické energie, náročnost na montáž, ovládání a výsledný dojem je spíše pouťový. Je dobré to brát s rozumem. Potřebujete LED pásek pro osvětlení pracovní desky v kuchyni nebo chcete pocitové osvětlení dlouhých linek podél stropu? Škála typů LED pásků je veliká, tak jak se v tom vyznat?

Parametry LED pásku jsou důležité

Svítivost, hustota LED, barevná teplota, spotřeba elektřiny, IP krytí. Je dobré se před nákupem LED pásku zorientovat alespoň v základních parametrech a pochopit jejich význam. Vyhnete se tak zklamání z výsledku. Rozhodněte se zejména jaká pocitová teplota světla vám vyhovuje. Osobně každému doporučuji spíše teplé ladění interiéru kolem 3000K, maximálně do 4000K. Chladné světlo nad 4500K do domácnosti nedoporučuji. Argumentace typu "čím studenější tím více světla" se sice zakládá na pravdě, ale nárůst svítivosti není nijak dramatický a studené světlo skutečně není vhodné pro obytné prostory.

bodovani-led-pasku

Pracovní plocha kuchyňské linky

Pro práci v kuchyni je potřeba dostatečného množství světla. Na osvětlení pracovní plochy můžete myslet již předem a požádat truhláře o vyfrézování drážky do které se zabuduje zápustný hliníkový profil s difuzorem pro rovnoměrné rozptýlení světla. Profil zároveň poslouží jako vhodné chlazení LED čipů. Pokud již máte kuchyňskou linku hotovou, můžete použít přisazený hliníkový profil s difuzorem a montáž LED pásku provést svépomocí kdykoliv.

Můj tip na LED pásek? Pro osvětlení pracovní desky kuchyňské linky zvolte LED pásek 2216 s 240LED/m a příkonem 19.2W/m
Důvod: Hustota LED je taková, že i v nízkém profilu není pod difuzorem patrný efekt bodování. Světelný výkon je brilantní a naprosto dostačující pro práci na pracovní desce. Pro použití v kuchyni doporučujeme vybrat buďto variantu 3000K (teplá bílá) nebo 4000K (neutrální bílá).

2216-led-strip

Napájecí zdroj pro LED pásky

Je dobré zodpovědně přistoupit také k výběru napájecího zdroje. Doporučuji zvolit značkový předřadník s odpovídající certifikací pro provoz v EU. Trh je zaplaven elektronikou, která nevyhovuje nastaveným normám. Ze zkušeností zákazníků se tak dozvídám o zdrojích, které ruší příjem FM rádia nebo signál pro ovládání pojezdových vrat, vydávají nepříjemný podprahový zvuk, nebo nejsou určené k položení na hořlavou podložku. Jako ideální volba se mi jeví napájecí zdroje značky POS. K těmto zdrojům není nutné dokupovat žádné svorky neboť vstupní i výstupní kabeláž se zapojuje do svorkovnic, které jsou součástí zdroje.

pos-led-trafa

Ovládání LED pásku

Zapínat světlo na kuchyňské lince můžete klapkovým vypínačem na zdi anebo bezdotykovým senzorem pohybu. Takové řešení je vcelku jednoduché a praktické, stačí pouze mávnout rukou v blízkosti senzoru, který se nejčastěji umisťuje do na dno horních skříněk kuchyňské linky. Oblast snímání pohybu senzorem je přibližně 1-6cm, není tak třeba se obávat nechtěného spínání při práci na kuchyňské desce. V nabídce je celá řada různých typů senzorů pro všechna možná použití - přisazení na povrch, zápustné atd. Já doporučuji senzor SR-8001A, který má oproti jiným tu výhodu, že se napájecí zdroj umísťuje až za senzor. Díky tomu není elektronické trafo pod stálým napětím.