Co znamená UGR<19 aneb jsme oslněni LED svítidly

Richard Marvan poslední úprava 17. března, 2023

Zkratka UGR (Unified Glare Rating) je označením pro míru oslnění. Jedná se o velmi důležitý faktor při výběru osvětlení pro každý interiér. UGR hodnota určuje, jak moc svítidlo oslňuje při pohledu z určitého úhlu.

Klasické stropní LED panely, mají UGR hodnotu zhruba v rozmezí 19-22. Hodnoty v tomto rozmezí značí, že světlo může vyvolat určitou míru oslnění, což může být nepříjemné pro uživatele a snížit jejich pohodlí. Z tohoto důvodu jsou v některých prostorách požadovány LED panely UGR<19 s nižší mírou oslnění pro zajištění lepšího osvětlení a většího komfortu přítomných osob. Takové panely bývají označovány zkratkou UGR<19.

mira-oslneni-ugr

Stropní LED panely s hodnotou UGR<19 jsou stejně jako běžné LED panely k dispozici ve všech známých velikostech, jako čtvercové (nejčastěji panely 60x60cm),  nebo obdélníkové (nejčastěji panely 60x120cm a 30x120cm). LED Panely UGR<19 jsou navrženy tak, aby poskytovaly rovnoměrné osvětlení s minimálním oslněním, což z nich činí skvělou volbu pro mnoho různých interiérů, jako jsou kanceláře, školní učebny, nemocnice, obchody a další prostory. Cenový rozdíl mezi běžnými LED panely s UGR 19-22 a panely splňujícími UGR<19 není v naší nabídce nijak markantní a proto si můžete panel splňující UGR<19 klidně pořídit i do vaší dílny nebo garáže.

Preference stropních LED panelů s hodnotou UGR<19 závisí zejména na místě použití a požadavcích investorů. Tyto panely jsou ideální zejména pro pracovní prostory kde je důležitá koncentrace a produktivita pracovníků, školy a ordinace. Stejně tak jsou vhodné i pro místnosti, jako jsou školky a nemocnice, kde je důležité minimalizovat oslnění z důvodu zvýšení pohodlí pacientů a studentů. V domácím prostředí obecně nejsou stropní LED panely příliš intenzivně používány. Pokud však uvažujete o jejich umístění v obývacím pokoji nebo kuchyni, kde je důležitý komfort a dobré osvětlení, je nasnadě zvolit panely s UGR<19.

Některé faktory přispívající k vysokým hodnotám UGR

    1. Vysoká svítivost: Svítidla s vysokou svítivostí mohou vyzařovat nadměrné množství světla, které může být rušivé pro okolní osoby.

    2. Nekvalitní difuzor: Difuzor, který není dostatečně kvalitní, může způsobit, že světlo bude rozptýlené nevyrovnaně a tím pádem může být rušivé pro oči.

    3. Nepřiměřená vzdálenost: Pokud jsou svítidla umístěna příliš blízko k oku nebo k oblastem, kde se vykonávají vizuální úkoly, může to vést k vysokým hodnotám UGR.

    4. Nekvalitní návrh osvětlení: Pokud není osvětlení navrženo správně, může to vést k nadměrnému množství světla a nevyváženému rozptylu světla, což zvyšuje hodnoty UGR.

    5. Reflexe na jiných površích: Světlo se může odrážet od jiných povrchů, jako jsou například bílé stěny nebo podlahy, což způsobuje rušivé odlesky a vysoké hodnoty UGR.

    6. Nevhodná barva světla: Některé barvy světla mohou být pro lidské oko více rušivé než jiné barvy světla. Pokud není barva světla vhodně zvolena, může to způsobit vysoké hodnoty UGR.

Celkově jsou stropní LED panely s hodnotou UGR<19 skvělou volbou pro mnoho různých interiérů, kde je důležité minimalizovat oslnění a zvýšit pohodlí uživatelů. Vybírejte s rozmyslem a s ohledem na konkrétní potřeby a místnost.