COB RGB pásek z jednoho kusu tištěného spoje

Richard Marvan poslední úprava 27. dubna, 2023

Je to již nějaký čas co se na trhu objevily COB LED pásky, které si rychle vydobyly své místo na trhu pro specifické aplikace, kde všichni ocení jejich hlavní charaketrisku - kontinuální světelný pruh. Nyní přinášíme v kategorii COB LED pásků velmi zajímavou novinku.

COB-RGB-LED-pasek-bez-spoju

Náš nový barevný RGB COB LED pásek používá technologii tzv. nekonečného PCB tištěného spoje. To znamená, že celé standardní balení 5m LED pásku je vyrobeno z jednoho kusu tištěného spoje bez (jinak obvyklého) pájeného spoje po každých 50cm. Toto vylepšení přináší hned několik zajímavých výhod:

  • lepší elektronické vlastnosti
  • větší odolnost při manipulaci s LED páskem
  • eliminace rizika vzniku studeného spoje v průběhu času
  • lepší estetický vzhled
  • úspora materiálu při výrobě
  • příznivější cenu

Názor odborníka

"Zdánlivá maličkost, která potěší. Osadit celý 5m návin tištěného bylo doposud nemožné. Proto se všechny LED pásky vyrábí standardně po 50cm. Tyto úseky pak bývají ručně spojovány a baleny do obvyklých 5m špulí. Jakýkoliv spoj je vždycky tak trochu kritické místo. Při manipulaci nebo v průběhu času se může takový spoj uvolnit nebo ztratit své fyzikální vlastnosti pro vedení proudu. To se pak projevuje na nestabilitě. S nově řešeným způsobem osazování tištěného spoje pro COB LED pásky tyto potenciální problémy zcela odpadají. LED pásek je mnohem odolnější tvarovému přizpůsobování, vykazuje lepší vlastnosti a dokonce snižuje pořizovací cenu."